Intel Core i3, i5 ve i7 Nedir ? Ne Değildir ?
Kimi zaman i3 kimi zaman i5 kimi zaman da i7 olarak karşımıza çıkan bu terimlerin anlamı herhangi bir şekilde teknolojiye temas etmiş her nefsin eninde sonunda tadacağı bir bilmecedir. Çok sağ olsun intelin son yıllarda kelime dağarcığımıza yaptığı unutulmaz (daha doğrusu intelin unutmamıza asla izin vermeyeceği)bir katkıdır “Core iX.”
Tabi ki bu terimlerin laptop yada PC’lerimizin işlemci serilerini temsil eden nümerik ifadeler olduklarını bilmeyen hemen hemen hiç kimse yoktur herhalde. Peki 2001’de teknoloji dünyasına gözünü açan bu nurtopu gibi terimler (i3, i5, i7) aradan geçen 15 yılın ardından nasıl oluyor da dünyanın neresinde olursa olsun hala bir bilgisayar konfigürasyonu listesinin ilk basamağında yer alıyorlar.
Biz de Bytemagazin.com olarak bilgisayar satınalma arefesindeki kullanıcıların işlemci seçimini daha kolay yapabilmelerini sağlayabilmek için bu ve bunun gibi daha bir çok sorunun cevabını bulabilecekleri bir yazıyla işleri biraz daha kolaylaştırmak istedik…
INTEL’İN BU “İX” LERİ NE İFADE EDİYOR?
Intel tabiki hemen hemen her yıl eskilerinden çok daha iyi performanslar sunan yeni işlemciler üretiyor. Ama bunların isimlerini de i3, i5 ve i7 terimleri ile şereflendiriyor. Yani intel bu terimleri artık işlemcilerinin mimari özelliklerinden ziyade ürün sınıfını birbirinden net olarak ayırabilmek için kullanıyor. Üretim yılının konseptinde her zaman i7 serili işlemciler üst sınıf ürünlerde, i5 ile başlayanlar orta sınıf ürünlerde i3 ile başlayanlar ise giriş seviyesi cihazlarda kullanılırlar. Bunların fiyatları ve performanslarının da bu sıraya göre ortaya çıkacağını hatırlatmaya gerek yoktur herhalde.
PEKİ DEĞİŞEN NE O ZAMAN?
Her ne kadar nümerik isimleri aynı kalsa da asıl değişen işlemci teknolojisinin ta kendisi. Ancak bu aile isimleri iX kardeşler kadar popüler olmasa da her yeni işlemci jenerasyonunun kendine özel isimleri var. İşte intel tarafından yakın bir zamanda tanıtımı yapılan ve son dönemlerde ismi bir hayli telaffuz edilmeye başlayan “Skylake” lar da bunlardan bir tanesi, daha doğrusu altıncısı ve aynı zamanda da sonuncusu. Tabi ki hal itibari ile de en çok performans vadeden işlemci ailesi.
KİM BU İNTEL EŞRAFININ KÖKLÜ AİLELERİ?
Kronolojik rütbeye göre bugünden geçmişe doğru gidecek olursak Intel hanedanlığının soyağacını şu şekilde çıkarabiliriz. 6- Skylake ailesi, 5-Broadwell ailesi, 4-Haswell ailesi, 3- Ivy Bridge ailesi, 2-Sandy Bridge ailesi ve 1-Nehalem ailesidir. ncak bu saydıklarımız intel’in iX boyunun hanedanları. Tabi ki bunlardan önce de intel işlemci üretmeye devam ediyordu. Hatta bilgissayar tarihi atlasındaki meşhur “Pentium” hanedanlığı hala hafızalardan silinmiş değil.
İ3, İ5 VE İ7’Yİ BİRBİRLERİNDEN FARKLI KILAN NEDİR?
Bu işlemci sınıflarını birbirlerinden farklı kılan bir çok şey vardır. Bunların başlıcaları; işlemcilerin sahip olduğu “Core” diye ifade ettiğimiz çekirdek sayıları, GHz cinsinden ifade edilen çekirdek hızları, Turbo Boost diye ifade edilen aşırtma hızları, Cache Size denilen hafıza özellikleri, Hyper-Threading denilen sanal çekirdek sayıları ve son zamanlarda anakartlar yerine işlemcilerle bütünleşik olarak gelen Grafik işlemcilerinin özellikleridir. Şimdi bu farkları daha belirgin kılmak adına yukarıda saydığımız bu özellikleri teker teker mercek altına alalım.
ÇEKİRDEK SAYILARI
Çekirdek sayıları, bu işlemci sınıfları arasındaki farklar söz konusu olduğunda en belirgin olanların başında gelir. Genellikle “dual core”, “quad Core” ve “octa core” terimleri ile ifade edilirler. Dual core iki fiziksel çekirdekli işlemcileri, quad core dört fiziksel çekirdekli işlemcileri ve octa core ise 8 fiziksel çekirdekli işlemcileri ifade etmek için kullanılır. Ancak extreme durumlarda söz konusudur. Örneğin bir “Core i7 Extreme Edition” işlemci satın alırsanız aynı zamanda 12 adet de fiziksel çekirdeğe sahip olmuş olursunuz. core i3 serili bir intel işlemci genellikle dual core yani iki fiziksel çekirdeğe sahiptir. Core i5’ler ve i7 ler ise genellikle quad core yani dört çekirdek taşırlar. Ancak Intelin yüksek performan için “high End” diye etiketlediği bazı i7 işlemcilerin de 6 ve 8 çekirdeğe sahip olduklarını da hatırlatalım. Bunların dışında birde Sanal çekirdek denilen unsurlar söz konusudur. (İntelin Hyper Threading diye isimlendirdiği), onları da aşağıda ayrıntıları ile açıklayacağız.
SAAT HIZLARI
İşlemci saat hızları bu farklılıklar listesinde tartışmasız olarak ilk sırada gelir. GHz ifadesi GigaHertz’in kısaltılmasıdır. Ama tabiki burada hertzin ne olduğuyla alakalı 5 sayfalık bir yazı yazmayacağız. Ancak ne olduğuyla alakalı ufak bir giriş yapmaz isek konu gerçekten yarım kalmış olur. Aslen bir elektro manyetik dalganın en düşük ve en yüksek seviyesi arasındaki farkla ilişkili olsa da neredeyse tüm elektonik terminolojiye hitap eden bir terimdir. Yani basitleştirilmiş ifadesi ile bir saniyede yapılan işlem birimidir diyebiliriz. Yine bir örnekle daha açık hale getirmemiz gerekirse 1GHz hızındaki bir işlemci saniyede 1. milyar hertz’lik işlem yapıyor demektir.
Şuan en yaygın olan Intel 4.Nesil işlemcilere kısaca bir göz attığımızda en yüksek “Cache GHz” kombinasyonlarının i3’te 4M 3.8 GHz, i5’te 6M 3.9 GHz ve i7 de de 8M 4.4 GHz olduğunu görüyoruz. Yani performans da nümerik sınıflandırmadaki hiyerarşiye uygun bir şekilde artıyor.
TURBO BOOST ÖZELLİKLERi
rıca eğer bir işlemcinin sonunda K harfi varsa bu o işlemcinin kilidinin açıldığını ve overclock yapabileceğini gösterir. Örneğin intelin 6.Nesil işlemcilerinden i7 6700K’nın TDP değeri tam 91W gibi çok yüksek bir seviyededir. Bu arada en son nesil işlemcilerde dahil olmak üzere Intel ekosistemindeki i3’lerde Turbo Boost” özelliği yokdur. Bu özellik sadece i5 ve i7 sınıfı işlemcilerde bulunur.
CACHE KAPASİTELERİ
GigaHertzler ya da Turbo Boost’lar kadar popüler olmasa da gizli kahramanlardan bir tanesi de bu işlemcilerin Cache özellikleridir. Cache bir önbellekdir, direkt olarak işlemciye bağlıdır ve ona hizmet eder. RAM diye bildiğimiz normal belleklerden çok daha hızlıdır. Ve asıl olarak çalışmakta olan programa odaklanırlar. O programa ait verileri ve komutları geçici olarak saklayarak bunları çok yüksek hızlarda işlemciye iletirler. İşlemcilerdeki Cache kapasitesi genellikle 2 ve MB arasında değişiklik gösterir.. Ne kadar ekmek o kadar köfte gerçeği bir çok şeyde olduğu gibi bu durumda da geçerlidir. Yani işlemcilerin rütbelerine göre.
Intelin 6. nesil Skylake CPU larına (Desktop) baktığımızda Cache Bellek ortalamasının i3’ler için 3.7 MB, i5’ler için 6MB ve i7’ler için 8 MB olduğunu görüyoruz. Ayrıca yukarı da da belirttiğimiz gibi İşlemcilerin GHz cinsinden ölçülen hızları ancak güçlü Cache bellek desteği ile anlam kazanırlar. Yine 6.Nesil işlemcilerden i.3’lerin saat hızları ortalaması 3,58 GHz iken i5’lerinkinin 3.44 GHz olması sizi biraz şaşırtabilir, Ancak i5 lerdeki çekirdek sayısı ve Cache bellek kapasitesi i3 lerin ortalama iki katıdır. Yani hızlı garson ve hızlı ahçı işbirliği söz konusudur. (Bu arada Intel’in normal bellek desteği konusunda Cache belleklerde olduğu gibi bir ayrımın varlığından bahsedilemez, hemen hemen Skylake ailesinin tüm serisi 64 GB’a kadar RAM desteği veriyor. )
GRAFİK İŞLEMCİ (GPU) DESTEKLERİ
Özellikle oyun tutkunları ile video ve fotoğraf tabanlı teknik editörler ya da 3D tasarımcılar için apayrı bir anlam ifade eden grafik işlemciler bir kaç yıl öncesine kadar anakartlar üzerine haricen yerleştirilen ünitelerden biriydiler. Ancak son yıllarda anakartlar yerine işlemci üzerinde bütünleşik olarak kullanılmaya başlandılar. Intel’in şuanki 6.Nesil Skylake işlemcilerinin hepsinde 350 MHz lik HD graphics 530 GPU bulunuyor. Ve tabi ki yine bu yerleşik grafik işlemcilerin hızları işlemcinin omuzundaki rütbeye göre 950 MHz ve 1.2 GHz arasında pozitif yönde değişiklik gösteriyor. Ancak Intel’in CPU ları ile birlikte yerleşik olarak gelen bu GPU’ların standart kullanımlarda performans sağlamakla görevli olduklarını unutmamamız gerekiyor. Çok daha profesyonel kullanımlar için tabi ki gözler Nvidia imparatorluğuna doğru uzanıyor.
HYPER-THREADİNG YETENEĞİ
Çoğu kişiye pek de tanıdık gelmeyen “Thread” terimi CPU nun gerçekleştirmek zorunda olduğu programlanmış yapıların bir dizilimidir. Çok daha basit ifadesi ile bir birim iştir. Normal şartlarda tek çekirdekli bir CPU bir seferde sadece tek bir thread yapabilir. Doğal olarak çift çekirdekli işlemcilerde bir seferde iki thread yapabilir. Ancak gelişen teknoloji yerinde durmuyor tabi ki artık tek bir çekirdek aynı anda çoklu thread yapabiliyor, işte buna Hyper Threading deniyor. Intelin şuan ki Skylake serisinde yalnızca i3’lerde ve i7’lerde bu özellik bulunuyor, i5 lerde ise böyle bir özellik bulunmuyor. Neden bulunmuyor sorusunun cevabı ise kuvvetle muhtemel i3’leri biraz daha destekleyen pazarlama stratejisinde yatıyor.
Intel Core i3, i5 ve i7 Nedir ? Ne Değildir ?
Reviewed by İrfan ALPER
on
Pazar, Ekim 23, 2016
Rating:
Post a Comment