Tablet Bilgisayar Nedir?
Kısaca “tablet” olarak da adlandırılabilen tablet bilgisayarlar, sadece tek parça bir yapıt olarak dizayn edilmiş; içerisinde hem bataryası hem de ekranıyla ilgili devrelerin bulunduğu bilgisayar çeşitleridir. Tabletlerin ortak özelliği ekranlarında dokunmatik algılayıcılarının bulunmasıdır. Yani bu tip bilgisayarlarda herhangi bir klavye ya da mouse desteği bulunmaz. Bütün bu işlemlerinizi parmaklarınızla yapabilmektesinizdir. Ancak isteyen müşterilere de insiyatif tanınarak bu tür araçları ek olarak tabletinize bağlama gibi bir seçenek de sunulmuştur. Bu bağlantılar genelde bluetooth bağlantısı aracılığıyla yapılmaktadır çünkü neredeyse tüm tabletler herhangi bir kablo girişinin yapılamayacağı incelikle tasarlanıp üretilmiştir. Tabletlerin genelinde bir açma kapama tuşu, sesi açma kapama tuşu, ekranı kapatıp açma tuşu ve kamera tuşları gibi tuşlardan başka hiç bir şey bulunmamaktadır. Bütün işlemler ekrana dokunarak halledilebilmektedir. Yazı yazma durumunuz tabletlerde yüklü olan “sanal klavye”yi aktive etmenizle mümkün olmaktadır. Bir teknolojik cihazın tablet olarak adlandırılabilmesi için ekran büyüklüğün sol alt köşesinden sağ üst köşesine kadar 7 inç uzunluğunda ya da daha fazla uzunlukta olması gerekmektedir. Doğal olarak hepsi akıllı telefonlardan da phablet dediğimiz teknolojik araçlardan da daha büyük durumdadır. Tabletlerin ortaya çıkış sürecinin öncesinde onların yerinde olan “minibook”lar, laptopların daha küçültülmüş boyutları olmaktaydı ve hepsi tabletlerden çok daha kalındı. Özellikle 2010 yılından itibaren piyasada iyice yaygınlaşmaya başlayan tabletler, minibook’ların yerini almış ve çok daha portatif araçlar haline gelmişlerdir.
Tablet türleri nelerdir?
Tabletleri birbirinden ayıran özellikler dış görünüşleri ve yazılımlarında bulunan klavye türleridir. “Booklet” adı verilen tablet genel olarak haricen takılacak bir fiziksel klavye kullanmamaktadırlar. Görüntüleri kitap şeklindedir ve sanal klavyeye sahiptirler. Bu tür tabletlere verilebilecek ve en çok kullanılan ürün olmasından kaynaklı örnek Apple iPad’tir. Bunun dışında “hibrid” denilen tablet türleri ise hem harici klavye takımına uyumlu hem de sanal klavye yazılımı kullanımına uygundur. Buna örnek olarak da ASUS Transformer Book gösterilebilmektedir.
Tablet bilgisayar alırken nelere dikkat edilmelidir?
Tabletin RAM miktarının kaç olduğunu kontrol edin.
Tabletin hangi medya dosyalarını oynatabilmeyi desteklediğine dikkat edin.
Tabletin kasa yapısının ne kadar sağlam olup olmadığını kontrol edin.
Alacağınız tablette bir kaç markanın arasında kaldıysanız mutlaka şarj süresi en uzun dayananı tercih edin.
Tabletlerin ekran boyutlarının kaç olduğuna dikkat edin.
Tabletlerin işletim sisteminin ne olduğunu ve işletim sisteminin hangi sürümde olduğunu kontrol edin.
Tabletlerin işlemcilerinin ne kadar hızlı olduğuna ve işlemcisinin hangi tip olduğuna dikkat edin.
Neden tablet bilgisayar alınmalıdır?
Tablet bilgisayarlar çok hafiftir.
Tablet bilgisayarların fiyatı normal bilgisayarlara göre daha uygundur.
Tablet bilgisayarlar diz üstü laptoplara göre daha hafif olduğundan otomatikman çok daha kolay taşınabilmektedir.
Tarayıcıların ve Wifi bağlantılarının yardımıyla internetteki herhangi bir işleminizi akıllı telefonlarınıza nazaran daha geniş ekranlarda ve daha kolayca halledebilmeniz mümkündür.
Tablet bilgisayarınız size iş ve sosyal yaşamınızda sürekli yanınızda olarak “asistan” görevini üstlenebilmektedir.
Tabletler, akıllı telefonlara göre daha yüksek verim sağlayabilmektedir.
Normal şartlara göre daha uzun süre pil dayanıklılığı olan tablet bilgisayarlar sayesinde istediğiniz işlemleri daha uzun sürede halledebilmeniz mümkündür.
Tabletlerin en önemli özelliklerinden biri olan “elektronik kitap” özelliği sayesinde kitap okumaktan hoşlanan bir bireyseniz bu aktivitenizi yanınızda ekstradan bir kitap taşımadan tabletiniz üzerinden okuyarak halledebilirsiniz.
Tablet Bilgisayar Nedir?
Reviewed by İrfan ALPER
on
Pazar, Ekim 16, 2016
Rating:
Post a Comment